پتنت در ایران

روش ثبت و اعطای گواهی اختراع در ایران


چکیده


پتنت یک حق اختصاصی است که به یک اختراع که عبارتست از یک محصول یا فرایند که راه جدیدی را برای انجام کاری فراهم می‌کند و یا یک راه حل فنی جدید را برای مشکلی ارائه می‌دهد، داده می‌شود. یک پتنت، محافظت برای اختراع مالک پتنت را فراهم می‌کند.
محافظت پتنت بدین معناست که اختراع نمی‌تواند بدون رضایت مالک پتنت، به صورت تجارتی ساخته، مورد استفاده، توزیع یا فروخته شود.
مالک پتنت این اختیار را دارد که تصمیم بگیرد چه کسی می‌تواند یا نمی‌تواند از اختراع ثبت شده در مدت زمانی که اختراع تحت محافظت است، استفاده کند.
مالک پتنت می‌تواند اجازه یا حق امتیاز استفاده از پتنت را به هر بخشی که می‌خواهد، تحت شرایط توافق دو جانبه، واگذار نماید. همچنین مالک پتنت می‌تواند حق اختراع را به فرد دیگری بفروشد که در اینصورت او مالک جدید پتنت خواهد بود.

پتنت بوسیلة یک ادارة ملی یا منطقه‌ای که برای بسیاری از کشورها کار می‌کند از قبیل ادارة پتنت اروپا وسازمان مالکیت فکری افربقا   واگذار می‌شود.

  تحت بعضی از سیستمهای منطقه‌ای متقاضی برای محافظت از اختراع در یک یا چند کشور درخواست می‌کند و هر کشور برای محافظت پتنت درون مرزهایش، تصمیم‌گیری می‌کند.

هدف از ارائه این مقاله آشنایی با مفهوم ثبت اختراع و قوانین مباحث حقوقی مربوط به آن در ایران است.

مقدمه

ثبت اختراع ( پتنت ) امتیازی است که دولت ویا موسسه خاص دریک کشور به مبتکران برای ایجاد یک ابداع نو وجدید که از نظر اقتصادی حائز اهمیت باشد اهدا می کند .

 مبتکر ، این  برتری را نسبت به دیگران می یابد که بدون اجازه وی ساخت ، استفاده ویا فروش آن تامدت زمان معلومی ممنوع ودر انحصار وی باشد. تحت شرایط معینی مدت زمان ثبت اختراع می تواند تمدید شود.  درصورتی که ابداع ایجاد شده ازنظر اقتصادی بسیار حائز اهمیت باشد ، می تواند تا مدتهای مدیدی به صورت انحصاری درآید .

پس از اهداء امتیاز پتنت وثبت آن ، ابداع ایجاد شده می تواند خرید و فروش شده و برروی آن سرمایه گذاری شود .  پتنت هر کشوری حقوق داخلی آن کشور محسوب می شود. به عنوان مثال پتنت در کشور انگلستان ، امتیازاتی را برای مبتکر در داخل آن کشور دارد و از طرفی مانع ورود موارد مشابه آن از خارج به داخل کشور می شود.  در بعضی از کشورها پتنت جنبه بین المللی داشته و خلق اثر از حقوق بین المللی برخورد دار می باشد . از اینرو سایر کشورها را از دخل و تصرف در ابداع ایجاد شده منع می کند.

این ترتیب اسرار علمی و فنی حاصل از پژوهش ، فقط درکتابخانه شخصی و بایگانی مغز افراد نمی ماند و نیازنیست تمام گامهایی که برای رسیدن به هدفی برداشته شده توسط نسلهای بعد نیز تکرار شود.
 

 

پتنت در ایران

طی سال های 1981 تا 2001 بطور متوسط سالانه 98630 اختراع در جهان به ثبت رسیده و رشدی حدود 53/4 درصد را به طور سالانه نشان می دهد آمریکا با داشتن سهمی معادل 55 درصد از کل اختراعات ثبت شده در جهان رتبه اول را احراز کرده است  . پس از آمریکا کشورهای ژاپن، آلمان ، فرانسه ، انگلیس و کانادا رتبه های بعدی را در متوسط ثبت اختراعات سالانه طی این دوره داشته اند. اما نکته بسیار مهم وضعیت نا مطلوب ایران در بخش ثبت اختراع است . در ایران در بخش ثبت اختراع نه تنها پیشرفتی حاصل نشده بلکه جایگاه ان تنزل کرده است ایران به طور متو سط سالانه کمتر از 1 اختراع ثبت کرده و سهمی حدود 0009/0 درصد از ثبت اختراع جهانی را به خود اختصاص داده است . ایران همچنین در بین کشورهای اسلامی رتبه نهم، در بین کشورهای خاورمیانه رتبه هشتم و در بین کشورهای همسایه خود رتبه پنجم را به لحاظ ثبت اختراع کسب کرده است .

گام های ثبت اختراع در ایران

گام اول : تهیه و تکمیل مدارک دریافت و تکمیل فرم اظهارنامه و ارائه ی خلاصه اختراع  و توصیف اختراع و ارائه  کپی شناسنامه و کارت ملی                                                                                                                                                  
گام دوم: درج نام دانشگاه یا شرکت در برگه ثبت اختراع،معرفی نامه از طرف معاون پژوهشی دانشگاه و یا مدیرعامل شرکت، تعیین سهم مخترعین با دانشگاه یا شرکت (سهم دانشگاه 25 درصد و سهم شرکت تا 100 درصد) و ارسال نامه به رئیس اداره کل مالکیت صنعتی کشور از طرف دانشگاه یا شرکت

گام سوم: مراجعه حضوری به اداره کل مالکیت صنعتی کشور مراجعه به اداره کل مالکیت صنعتی ارایه مدارک و تعیین روز دفاع پرداخت هزینه قانونی درخواست ثبت اختراع حضور در اداره در تاریخ اعلام شده و معرفی به یکی از مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی جهت دریافت تاییدیه علمی از آنجا مراجعه به مرکز تحقیقاتی معرفی شده و ارایه مدارک و مستندات جهت بررسی و ارزیابی علمی اختراع مورد تقاضا
 گام چهارم: معرفی به روزنامه رسمی پس از تایید علمی توسط مرکز تحقیقاتی فوق الذکر، از سوی اداره کل مالکیت صنعتی به روزنامه رسمی معرفی خواهید شد
 گام پنجم: دریافت گواهی نهایی ثبت اختراع پس از گذشت 30 روز از چاپ در روزنامه رسمی، با در دست داشتن برگه روزنامه به اداره مالکیت صنعتی مراجعه شود. پرداخت هزینه های قانونی حق شارژ اختراع صدور گواهینامه ثبت اختراع به نام مخترعین

گام تکمیلی: بنیاد ملی نخبگان

 

 

 

تشریح گام های ثبت اختراع ایران

درابتدا متقاضیان ثبت اختراع اظهار نامه خود را تسلیم اداره اختراع می نمایند.
پس از بررسی ابتدایی اظهارنامه و ضمائم آن از نظر شکلی و ماهوی در صورتیکه اظهارنامه و ضمائم آن اعم از توصیف و ادعا و خلاصه و نقشه مطابق مقررات قانون و آئین نامه اجرایی آن تنظیم نشده باشد کارشناس مطابق مقررات مبادرت به صدور اخطار رفع نقص می نماید و اخطار رفع نقص در فضای مجازی از طریق گزینه پیگیری اظهارنامه و خلاصه پرونده قابل رویت است. متقاضی ظرف ۳۰ روز مهلت دارد تا نسبت به اصلاح یا تکمیل مدارک و ضمائم اقدام نماید در غیر اینصورت اظهارنامه باطل و کان لم یکن تلقی می گردد .

پس از تکمیل و اصلاح اظهارنامه و ضمائم آن متقاضی باید با درخواست پاسخ به اخطار رفع نقص در قسمت خدمات الکترونیک – ثبت انواع درخواست (رفع نقص،پرداخت حق الثبت،اقساط،انتقال و…)درخواست مورد نظر(درخواست رفع نقص) را تکمیل و با ضمیمه کردن ضمائم آن را از طریق سامانه ارسال نماید

در صورتیکه اظهارنامه و ضمائم آن تکمیل باشد مطابق قانون و آئین نامه تنظیم شده باشد در صورت  اختراع پذیری (قابلیت ثبت اختراع)

کارشناس بر پایه کلیه واژهای استنباطی از ادعا و توصیف و خلاصه اختراع مورد نظر را در سیستم جستجو نموده و در صورتیکه اختراعاتی مشابه اختراع مورد ادعا در سیستم (بانک اطلاعات داده ) اداره اختراع مشاهده نماید طی ابلاغیه وجود اختراعات مشابه به متقاضی اعلام و از متقاضی دعوت می کند تا برای رویت پرونده های مشابه و سابقه اختراعات پیشین به اداره مراجعه نماید و متقاضی پس ازمراجعه به اداره اختراع و رویت سوابق اختراع در صورتیکه اختراع خود را مشابه اختراعات سابق بداند اختراع وی مطابق بند ه ماده ۴ قانون ثبت اختراعات وعلائمتجاری و…مصوب۱۳۸۶ اخطار رد اختراع صادر می شود و در صورتیکه متقاضی دانش فنی موردادعا و سوابق قبلی را تحلیل نماید و بصورت مستدل جدید بودن و گامهای ابتکاری و مزایای اختراع خود را نسبت به اختراعات پیشین بیان نماید واین مقایسه مورد قبول کارشناس قرار گیرد ،کارشناس رسیدگی کننده مطابق ماده ۲۸ آئین نامه برای احراز شرایط ماهوی ثبت اختراع (جدید بودن ،گام ابتکاری و کاربرد درایران ثبت اختراع به صورت اعلامی صورت    می پذیرد . اعلامی بودن ثبت بدین معناست که اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی می تواند بدون بررسی طرح ارائه شده در خصوص جدید بودن اختراع آن را به ثبت برسانند. و تنها شرط آن این است که شخصی یا شرکتی قبلا این مورد اختراع را درایران به ثبت نرسانده باشد .  البته باید خاطر نشان کرد که گواهی ثبت اختراع درایران به هیچ وجه برای قابل استفاده بودن و یا جدید بودن و یا حقیقی بودن اختراع سندّیت ندارد .

مواردی که درایران نمی توان به ثبت رساند عبارتنداز:

1-نقشه های مالی

2-اختراعاتی که مخالف نظام عمومی و برخلاف عفت عمومی باشد .

3-فرمول و ترکیبات دارویی

درکلیه مراحل ثبت اختراع درایران حضور خود شخص متقاضی الزامی نمی باشد ، بلکه وکیل قانونی او نیز می تواند مدارک لازم را تهیه و تکمیل نماید . در اینصورت باید تقاضانامه همراه با اصل وکالت نامه با رو نوشت یا فتوکپی برابر اصل شده ضمیمه اظهارنامه گردد.

نظام ثبت اختراعات در حقوق ایران جنبه اعلامی دارد ، به این معنی است که وظیفه اداره مالکیت صنعتی این است که در خصوص ثبت اختراعات این نکته را مورد بررسی قرار دهد که اختراع ، مخالف مقررات قانونی نباشد وشباهتی با اختراعات ثبت شده قبلی نداشته باشد . اداره مالکیت صنعتی ، اظهارنامه ثبت اختراع وپیوست ها و مدارک همراه با آن را از لحاظ انطباق با قوایش و مقررات لازم الاجرا مورد بررسی قرار می دهد ودر صورتی که صحیح و قانونی تشخیص داده شود ، اختراع ، ثبت و آگهی مربوط به آن منتشر خواهد شد. به این دلیل ، برای حفظ حقوق اشخاص ثالث ماده 36 قانوان ثبت اختراعات مقرر می دارد:

((ورقه اختراع به هیچ وجه برای قابل استفاده بودن ویا حقیقی بودن اختراع سندّیت ندارد و همچنین ورقه مزبور به هیچ وجه دلالت براین نمی کند که تقاضا کننده یا موکل او مخترع واقعی می باشد ویا شرح اختراع یا نقشه های آن صحیح است واشخاص ذینفع می توانند نسبت به موارد مزبور در محکمه ابتدایی تهران اقامه دعوا کرده و خلاف آن را ثابت بنماید )). در واقع ، ثبت اختراع فقط حاکی از این است که در تاریخ معینی شخصی مدعی اختراعی شده و خود را مخترع آن معرفی  نموده است وتازماینکه خلاف آن ثابت نشود می تواند از مزایای آن برخوردار گردد. قانونگذار برای تسهیل اطلاع اشخاص ثالث از ثبت اختراع و فراهم کردن زمینه اعتراض آنان ، علاوه بر انتشار ثبت اختراع در روزنامه رسمی ، پس از صدور ورقه اختراع مراجعه اشخاص به کلیه اسناد و اوراق مربوط به ثبت اختراع و تهیه رونوشت از آن و معاملات مربوطه را تجویز نموده است . 

از طرف دیگر در مواردی اداره مالکیت صنعتی ممکن است تشخیص دهد که تقاضای ثبت اختراع ، منطبق

با اصول و ضوابط پیش بینی شده در قانون نیست و شرایط لازم را برای ثبت را ندارد . دراین صورت حفظ حقوق اشخاص در مقابل تصمیمات اداره مذکور ایجاب می کند تا تقاضا کننده بتواند ازاین تصمیم به دادگاه شکایت نماید . دعاوی متعددی در خصوص اختراعات در دادگاهها مطرح می شود که دریک تقسیم بندی کلی می توان آنها را به دو دسته دعاوی حقوقی و کیفری تقسیم بندی کرد . دعاوی حقوقی نیزخود شامل دعوای جبران خسارت و اعتراض به ثبت ( تقاضای ابطال و الزام اداره مالکیت صنعتی به ثبت ) است که دراین مقاله تنها دعاوی حقوقی مربوط به اختراعات مورد بررسی قرار می گیرد. در ماده 37 قانون ثبت اختراعات مقرر شده است که در صورت اعتراض اشخاص ذینفع ، چنانچه اعتراض آنان مطابق موارد قانونی زیرباشد ، ورقه اختراع باطل خواهد شد :
1-در صورتی که اختراع ، اختراع جدید محسوب نشود.

2-در صورتی که ورقه اختراع جزو مواردی باشد که نمی توان به عنوان اختراع به حساب آورد .
3-در صورتیکه اختراع مربوط به طریقه علمی صرف بوده وعملا قابل استفاده صنعتی یا کشاورزی نداشته باشد .

4-وقتی که 5 سال از تاریخ صدور ورقه اختراع گذشته باشد وعملا از آن استفاده نشده باشد .
از موارد یاد شده ونیز مواد 51 تا 61 آیین نامه اصلاحی اجرای قانونی ثبت اختراعات چنین بر می آید که اعتراض ممکن است قبل از ثبت باشد یا بعد از ثبت .  ماده 46 قانون ثبت اختراعات ضمن عدول از اصل کلی صلاحیت کلی دادگاه محل اقامت خوانده ، ترتیبی دیگر را مقرر کرده و رسیدگی به کلیه دعاوی حقوقی یا جزایی مربوط به اختراع را در صلاحیت محاکم تهران داشته است.

مواد 17، 18و37 این قانون و مواد 56 ، 57 و 61 آیین نامه اصلاحی اجرای آن نیز که در خصوص موارد اعتراض به ثبت اختراعات است محکمه ابتدایی تهران را صالح به رسیدگی به اینگونه دعاوی دانسته است .
بعد از تصویب قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب 15/3/1372 دادگاههای عمومی جانشین محاکم ابتدایی تهران شده اند . در ماده 4 آیین نامه اصلاحی قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب 28/7/1381 پیش بینی شده است که :
به پیشنهاد رئیس کل دادگستری استان و تصویب رئیس قوه قضائیه شعب دادگاههای عمومی حقوقی و عمومی جزایی و دادسرا در هر حوزه قضایی به تناسب امکانات وضرورت جهت انجام تحقیقات و رسیدگی به دعاوی خاص تخصیص می یابند . دسته ای از این دعا وی که در بند (ب) این ماده به آنها اشاره شده است . دعاوی ثبتی ، مالکیتهای معنوی و صنعتی است . در حال حاضر در عمل تمام دعاوی مربوط به اختراعات به شعبه سوم دادگاه عمومی تهران  ارجاع می شود و آرای این شعبه نیز در دادگاههای تجدید نظر استان تهران قابل تجدید نظر است.

 

 

 

 

نحوه و شرایط و زمان مناسب تسلیم اظهارنامه اختراع

برطبق ماده ۲ آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ :ثبت اختراع مستلزم تسلیم اظهارنامه به مرجع ثبت است و بنابر قاعده (سیستم اولین ثبت یا اختراع FIRS TO FILE )هرکسی زودتر اظهارنامه خود را تسلیم اداره اختراع نماید حق ثبت اختراع را خواهد داشت و تاریخ و زمان تسلیم اظهارنامه معیار اولویت و تقدم او نسبت به سایرین محسوب می شود و بنابر اصل “اولین تسلیم کننده اظهارنامه” شما اولین متقاضی و ثبت کننده اختراع محسوب می شوید و کسی که مدعی خلاف این اصل باشد باید دلیل و مدرک و بینه ارائه نمایدتاخلاف آنرااثبات نماید.

ومهمتر اینکه تسلیم اظهارنامه مقدم درصورت احراز شرایط و جمع بودن شرایط خاص حائز اهمیت بوده و عجله در تسلیم اظهارنامه بدون ارائه توصیف و نقشه و ادعاهای گویا و کامل نمی تواند منشاء اثر لازم وموثر باشد و چه بسا اختراعاتی که با سرعت تسلیم می شود فاقد شرایط یا پختگی لازم برای استفاده از قاعده تسلیم اظهارنامه مقدم باشد و یا اینکه شما در آینده خواستار تغییرات کلی در اختراعات خود باشید و این امرشمارا با محدودیتهایی مواجه خواهدکردو ممکن است توفیق تجاری شمار را در آینده دچار خدشه کند فلذا مشورت با افراد مطلع و با تجربه در این زمینه، راجع به زمان مناسب برای تسلیم اظهارنامه بسیار راهگشا واثرگذارخواهد بود.
زبان و تعداد نسخ اظهارنامه

اظهارنامه ثبت اختراع باید بصورت الکترونیکی و در فرم مخصوص و به زبان فارسی تنظیم شود

محتویات ومندرجات اظهارنامه اختراع

بنابر ماده ۵ آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات اظهارنامه ثبت اختراع باید حاوی نکات زیر باشد

1- اسم، شماره ملی، نشانی، کدپستی، تابعیت و سمت متقاضی و درصورتیکه متقاضی شخص حقوقی است ذکر نام، نوع فعالیت، اقامتگاه، محل و شماره ثبت، تابعیت.

2- اسم، شماره ملی، نشانی، کدپستی نماینده قانونی متقاضی درصورت وجود

3- اسم، اقامتگاه و کدپستی شخص یا اشخاصی که صلاحیت دریافت ابلاغ ها در ایران را دارند درصورتیکه متقاضی مقیم ایران نباشد

در بند ۳ درصورتیکه متقاضی مقیم ایران نباشد و بنابر حق تقدم مقرر در کنوانسیون پاریس درخواست ثبت اختراع خود را ایران بنماید باید اسم، اقامتگاه و کدپستی شخص یا اشخاصی که صلاحیت دریافت ابلاغ ها را درایران دارند اعلام نمایند تا تصمیمات اداره در زمان مقتضی به آنها ابلاغ گردد و پرونده معطل نماند.(این بندباید توسط اشخاص غیر ایرانی تکمیل شود وبرای متقاضیان ایرانی که ابتدا به ساکن درایران تقاضای ثبت اختراع می کنندپرکردن این بندالزامی نیست)

-4نشانی و شغل مخترع درصورتیکه متقاضی شخص مخترع نباشد

مخترع شخصی است که اختراع حاصل تلاش فکری و ذهنی اوست و حقوق اختراع ثبت شده منحصراً به او تعلق دارد اما در بسیاری از مواقع مخترعین بر طبق قرارداد استخدام یا کار معین و یا قراردادهایی ازاین قبیل اختراع را به دستور و سفارش کارفرما انجام می دهند و برطبق قرارداد فیمابین تمام یا قسمتی از حقوق مادی آن متعلق به کارفرما یا بنگاه و شرکتی است که وی را استخدام کرده است ولیکن نام مخترع (حقوق معنوی) وی محفوظ است و نام وی باید در اختراع ذکر شود فلذا درصورتیکه مخترع غیر از مالک باشد باید این بند تکمیل شود و نکته دیگر اینکه درصورتیکه افرادی به صورت مشترک اختراعی کرده باشند حقوق ناشی از اختراع مشترکاً به آنان تعلق می گیرد و درصورت تعدد متقاضیان ثبت اختراع به درخواست آنها میزان سهم هریک در گواهی نامه اختراع به تفکیک قید خواهد شد در غیراینصورت حقوق ناشی از اختراع بالسویه خواهد بود.

 5- عنوان اختراع به نحوی که اختراع ادعایی را مشخص سازد و مشتمل بر کلماتی مثل «بهتر» و غیره نبوده و ترجیحاً بین ۳ تا ۱۰ کلمه باشد.

6-تاریخ، محل و شماره اظهارنامه یا گواهی نامه اختراع در خارج، درصورت درخواست حق تقدم

بنابه ماده ۹ قانون ثبت اختراعات مصوب ۱۳۸۶ متقاضی می تواند همراه با اظهارنامه خود، طی اعلامیه ای حق تقدم مقرر در کنوانسیون پاریس برای حمایت از مالکیت صنعتی مورخ ۱۲۶۱ هجری شمسی (۲۰ مارس ۱۸۸۳) و اصلاحات بعدی آن را درخواست نماید حق تقدم می تواند براساس یک یا چند اظهارنامه ملی یا منطقه ای یا بین المللی باشد که در هر کشور یا برای هر کشور عضو کنوانسیون مذکور تسلیم شده است و با پذیرش درخواست حق تقدم حمایتهای مذکور در کنوانسیون پاریس شامل آن خواهد بود.

7- اطلاعات مربوط به اظهارنامه اصلی درصورت تکمیلی بودن اختراع

بنابرماده ۲۵ آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات مصوب ۱۳۸۶ توسعه با بهبود یک اختراع می تواند موضوع اظهارنامه تکمیلی قرار گیرد مشروط بر اینکه مکمل و مبین همان اختراعی باشد که در اظهارنامه اصلی ادعا شده است در این صورت:

شماره و تاریخ اظهارنامه اصلی در اظهارنامه تکمیلی ذکر می گردد.

در بند ۴ ماده یک کنوانسیون پاریس عنوان اختراع تکمیلی یا بهبود یافتهبکار گرفته شده است و در ماده ۲۵ آئین نامه نیز به این امر اشاره شده است و صدور گواهی نامه اختراع تکمیلی تابع همان مقرراتی خواهد بود که برای گواهی نامه اصلی تعیین شده است وهمچنین برابر ماده ۹آیین نامه اجرایی اظهارنامه تقسیمی باید دارای الزامات اظهارنامه اصلی بوده ودر تسلیم آن نکات زیررعایت گردد:

شماره و تاریخ اظهارنامه اولیه؛

در صورت درخواست حق تقدم از سوی متقاضی، ذکر شماره و تاریخ اظهارنامه نخستین، همراه با محل حق تقدم؛

اصلاح توصیف، ادعا، نقشه و خلاصه توصیف مذکور در اظهارنامه اصلی؛

مدارک مربوط به پرداخت هزینه اظهارنامه های تقسیمی

تبصره- در صورت ادعای حق تقدم های متعدد برای اظهارنامه اص لی، متقاضی اظهارنامه تقسیمی می تواند از حق تقدم یا حق تقدم هایی که از نظر موضوعی مرتبط با آن اظهارنامه تقسیمی باشد، استفاده کند.

تعداد صفحات توصیف، ادعا، خلاصه توصیف اختراع و نقشه ها،

شماره گذاری صفحات باید به عدد فارسی و به نحوی باشد که شروع قسمت توصیف اختراع با شماره یک آغاز و به ترتیب تا پایان ادعاها و خلاصه اختراع شماره گذاری شود چنانچه اظهارنامه همراه با نقشه نمودار و جدول باشد ابتدای آنها باید با شماره های جدید از یک شماره گذاری شوند.

تعیین طبقه اختراع براساس طبقه بندی بین المللی اختراعات.

نتیجه گیری

در ایران فرایند ثبت اختراع با تکمیل اظهارنامه توسط متقاضی از طریق وبگاه اداره مالکیت صنعتی آغاز می شود. سپس بررسی مقدماتی اظهارنامه و ضمائم آن توسط این اداره صورت می گیرد. در صورت نقص مدارک، اخطاریه رفع نقص صادر می شود. پس از اصلاح یا تکمیل مدارک و ضمائم توسط متقاضی در ظرف 30 از تاریخ ارسال اخطار، جستجوی اختراع مورد نظر در سیستم اداره اختراع توسط کارشناس انجام می شود. در صورت عدم وجود اختراع مشابه، بررسی علمی و ماهوی اختراع از طریق استعلام از مراجع ذی صلاح صورت می گیرد. سرانجام در صورت تایید مرجع ذی صلاح، گواهینامه اختراع اعطای می گردد. در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، ثبت اختراع شامل مراحل آماده سازی، تشکیل و پیگیری پرونده، اعطای گواهی ثبت اختراع، تمدید سالیانه و اعمال حق پتنت می باشد. معاهده همکاری ثبت اختراع، نظام ثبت اختراعات در چند کشور را تسهیل، موثر و به صرفه ساخته است. روند کار بر طبق معاهده PCT از دو فاز بین المللی و ملی تشکیل می شود، فاز بین المللی شامل چهار مرحله تقاضا، جستجوی بین المللی، انتشار بین المللی و بررسی بین المللی میباشد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.