فعالیت مجرمان اینترنتی در حال افزایش است

همچنان که بهره برداری از فناوری اطلاعات و ارتباطات می تواند برای افراد جامعه راحتی و پیشرفت را فراهم کند در نقطه مقابل نیز همین فناوری می تواند مشکلات و معضلات شدیدی را نیز پدید آورد.
به عنوان نمونه جرائم اینترنتی (جرمی که از طریق کامپیوتر و اینترنت رخ می دهد) یکی از معضلاتی به شمار می آیند که فناوری های نوین در جوامع بشری به وجود آورده اند. در واقع به همان اندازه که اینترنت و سرویس های آن توانسته اند تغییرات شگرفی در زندگی انسان به وجود بیاورند به همان اندازه نیز فرصت های جدیدی را در اختیار مجرمان قرار داده اند. براساس گزارش های منتشر شده، جرائم اینترنتی در برخی کشورها به عنوان یک منبع پولساز غیرمشروع از قاچاق مواد مخدر پیشی گرفته و در هر سه ثانیه، اطلاعات شخصی یک نفر در جهان به سرقت می رود و در برخی کشورهای جهان ای میل های جعلی، وب سایت های ساختگی و تبلیغات آنلاین برای فریب دادن کاربران به منظور برملا کردن اطلاعات شخصی مانند شماره کارت های اعتباری و... مورد استفاده قرار می گیرند و خلافکاران اینترنتی در بازار سیاه آنها را به بالاترین پیشنهاد می فروشند و در این میان کشور ما ایران نیز از این شرایط مستثنی نیست و شاید بتوان گفت جرائم کامپیوتری در کشور ما روز به روز در حال گسترش است. برای صحت این ادعا نیز کافی است به آمارهایی که از سوی ارگان های مربوطه منتشر شده توجه داشته باشیم تا آنجا که به عنوان مثال در آخرین آماری که از سوی شورای حل اختلاف رسیدگی به جرائم رایانه ای منتشر شده به نوعی این جرائم با افزایش رشد 25 درصدی همراه شده اند. همچنین براساس اظهارات رئیس مبارزه با جرائم رایانه ای ناجا، در سال 88 آمار پرونده های تشکیل شده در حوزه جرائم رایانه ای رشدی 100درصدی را داشته و به عبارتی باید گفت مجرمان اینترنتی سال گذشته بسیار فعال عمل کرده اند.
این جرائم رو به گسترش
هرچند ورود تکنولوژی های جدید در کشور و همه گیر شدن آن همیشه با تاخیر همراه بوده اما متاسفانه جرائم رایانه ای در کشور ما با رشد روز افزونی همراه شده تا آنجا که براساس آمار های رسمی در سال 85 حدود 79 پرونده درخصوص جرائم رایانه ای به سیستم آگاهی کشور وارد شده که این آمار در سال 86 به 98 پرونده، در سال 87
به 128 پرونده و در شش ماهه اخیر به 111 پرونده رسیده است. به این ترتیب می توان گفت هر سال چند درصد میزان ورودی پرونده به آگاهی در این حوزه افزایش داشته و این آمار در شش ماهه اخیر، به اندازه 12 ماه سال های گذشته بوده که نشان دهنده سیر صعودی تعداد پرونده های این حوزه است.
مهرداد امیدی رئیس مبارزه با جرائم خاص رایانه ای پلیس آگاهی ناجا، با اشاره به تصویب قانون جرائم رایانه ای و مطرح شدن جرم های جدیدتر از افزایش 100 درصدی پرونده های جرائم رایانه ای در سال گذشته خبر داده و می گوید: «طی 10 ماهه آخر سال 88 آمار پرونده های تشکیل شده در حوزه جرائم رایانه ای 100درصد افزایش داشته و ماموران پلیس در این مدت 50 درصد از پرونده های جرائم رایانه ای را کشف کردند که میزان کشف این پرونده ها در 10ماهه سال 88 نسبت به مدت مشابه سال 87 تغییر چندانی نداشته است.»
وی سوءاستفاده از کارت های بانکی و هتک حیثیت افراد و نشر اکاذیب را به عنوان شایع ترین جرم ها در حوزه اینترنت معرفی کرده و می افزاید: «در سال گذشته سهم سوءاستفاده از کارت های بانکی 28 درصد و سهم هتک حیثیت افراد و نشر اکاذیب هم 28 درصد بود. همچنین نفوذ غیرمجاز به سیستم ها و داده های رایانه ای 10 درصد، کلاهبرداری های رایانه ای حدود پنج درصد، کلاهبرداری از طریق ای میل دو درصد و سهم جعل رایانه ای نیز کمتر از یک درصد طی 10 ماهه 88 گزارش شده است.»
به گفته امیدی طی 11ماهه اخیر حدود
100 نفر در رابطه با جرائم رایانه ای دستگیر شدند که میانگین سنی این مجرمان 18 تا 35 سال است و 83 درصد از مجرمان بین 18 تا 35 سال سن دارند و 13 درصد نیز بالای 35 سال و چهار درصد از مجرمان نیز زیر 18 سال سن دارند.
خلاء آموزش ،افزایش جرم
به باور اکثر کارشناسان ناآشنایی کاربران با ویژگی های فضای سایبر، بی توجهی به امنیت فناوری اطلاعات از سوی آنها و موسسات دولتی و خصوصی، افزایش میزان کاربری و بهره گیری از شبکه های رایانه ای، پیچیده تر شدن فعالیت های متخلفان و مجرمان فضای سایبر و فقدان همکاری های بین المللی در مقابله با جرائم رایانه ای از علل وقوع جرائم رایانه ای در کشور به شمار می آیند. آنچه مسلم است یکی از چالش ها در این حوزه عدم آگاهی مردم از وجود این قوانین و چگونگی برخورد با این جرائم است زیرا اکثر افرادی که به وسیله اینترنت مورد سوءاستفاده قرار گرفته اند به سبب ناآگاهی از روند رسیدگی به جرائم اینترنتی از شکایت علیه مجرمان منصرف شده اند از این رو اطلاع رسانی در این زمینه امری ضروری به نظر می رسد. در همین خصوص امیدی اعتقاد دارد با توجه به افزایش بانکداری الکترونیک و استفاده از کارت های بانکی همچنین انجام ثبت نام از طریق کارت های بانکی و الکترونیکی، سوءاستفاده هایی در این رابطه از سوی افراد سودجو صورت می گیرد و متاسفانه مردم در حفظ و نگهداری کارت ها و رمزکارت های الکترونیکی خود بی دقت هستند به طوری که گاهی مواقع با مراجعه به کافی نت ها رمز کارت خود را در اختیار افراد غریبه قرار می دهند و پس از آن ممکن است به وسیله رمز کارت ها از حساب آنها سرقت هایی صورت بگیرد.
رئیس مبارزه با جرائم رایانه ای آگاهی ناجا با اشاره به تصویب قانون جرائم رایانه ای و برطرف شدن برخی ابهامات موجود اظهار می کند برخی از رفتارها در فضای اینترنت با ابهاماتی روبه رو بود. به طور مثال در بحث برخورد با نفوذ غیرمجاز و دسترسی به داده ها، جعل داده ها و کلاهبرداری های رایانه ای و سرقت داده ها و اطلاعات، مشکل قانونی وجود داشت که با تصویب قانون جرائم رایانه ای این ابهامات برطرف شد.
وی با اشاره به افزایش مسوولیت پذیری در فضای سایبر به واسطه تصویب قانون جرائم رایانه ای تصریح می کند: «پیش از این افرادی که تحت پوشش شرکت ها و موسسات حقوقی اقدام به تخلف می کردند، شرکت مورد نظر هیچ مسوولیتی در برابر تخلفات نداشت اما در این قانون خود شرکت هم مسوول بوده و ممکن است آن شرکت منحل شود.» امیدی با اشاره به اینکه در این قانون مجازات ها به شکل حبس و نقدی پیش بینی شده که مجازات های نقدی براساس نرخ تورم در هر سال به تدریج افزایش می یابد، خاطرنشان می کند: «مجازات های نقدی از پنج میلیون تا 100 میلیون ریال پیش بینی شده و در برخی از جرائم همچون کلاهبرداری، موضوع رد مال هم مدنظر قرار می گیرد. همچنین مجازات های حبس از 91 روز تا 15 سال در نظر گرفته شده است.»
سرهنگ امیدی مشکل این حوزه را ناآگاهی مردم از وجود این قوانین و چگونگی برخورد با این جرائم می داند و می افزاید: «اکثر افرادی که به وسیله اینترنت مورد سوءاستفاده قرار گرفته اند به دلیل ناآگاهی از روند رسیدگی به جرائم اینترنتی در نیروی انتظامی کشور از شکایت علیه مجرمان منصرف شده اند.»
به باور کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات افزایش جرائم رایانه ای نیازمند توجه خاصی است تا آنجا که مردم باید در استفاده از فضای اینترنت و همچنین رایانه آگاهی های لازم را کسب کنند. مدیران و سازمان های مرتبط نیز باید زیرساخت ها و بسترهای لازم را توسعه داده و ایمن سازی کنند.
گفته می شود در این بین تنها پلیس وظیفه آگاهی و آموزش را ندارد چرا که ارگان های دیگری همچون وزرات ارتباطات و فناوری اطلاعات، بانک ها، دستگاه های اقتصادی و... نیز در این زمینه باید وارد میدان شوند.
در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا واحدهای امداد اینترنتی به نام cert وجود دارد که با ایجاد پایگاه های اجتماعی، اطلاعات جامع و کاملی در حوزه فناوری اطلاعات به کاربران ارائه می کند. به گفته امیدی در ایران نیز مرکز امدادی به نام آپا (مرکز آگاهی رسانی، پشتیبانی و امداد حوادث رایانه ای) برای کاهش جرائم رایانه ای و راهنمایی کاربران راه اندازی شده که می تواند
قدم بزرگی برای کاهش خسارت ناشی از
جرائم رایانه ای در کشور باشد


منبع  روزنامه بهار

اعتیاد به اینترنت در ایران و جهان و راه های درمان آن

هشت بیماری اینترنتی از نگاه نیوساینتیست
بعد از ده - پانزده سال مطالعه روانشناسان بر روی عواقب استفاده زیاد از اینترنت، مثلا درباره موضوعاتی مثل اعتیاد اینترنتی، حالا هفته نامه نیوساینتیست نتیجه کار پژوهشگران در رشته های مختلف روانشناسی را تحت عنوان "هشت بیماری اینترنتی" منتشر کرده است :
عنوان اولین بیماری جستجوی خود است این بیماری برخی از مردم و احتمالا، بسیاری از جماعت روشنفکر و روزنامه نگار را شامل می شود. ظاهرا مبتلایان به این بیماری دائم در اینترنت دنبال اسم خودشان می گردند. اینکه چند نفر و از کجا به وبلاگ یا سایتشان لینک داده اند برای آنها بسیار مهم است و مدام کنتور سایتشان را چک می کنند و احتمالا از کمبود یا افزایش بازدیدکنندگان دچار استرس می شوند. خود افشاگری وبلاگی مساله دیگری است که محققان آن را یک بیماری خوانده اند. گروهی از مردم رازها و اسراری را که معمولا شخصی و خصوصی قلمداد می شود روی وبلاگ هایشان افشا می کنند که دامنه اش از عکس های خصوصی گرفته تا روابط خصوصی امتداد دارد.
اینترنت گردی از همه جا، گوگل بازی مفرط، اعتیاد به ویکی پدیا، آشغال جمع کنی اینترنتی، دلبستگی به آلبوم عکس افراد ناشناس و خود بیمار پنداری اینترنتی، نام بقیه بیماری های اینترنتی است که ممکن است نصیب وبگردهای حرفه ای شود.
نشانه های اعتیاد اینترنتی
یک شهروند تهرانی می گوید : من هر وقت دارویی می خرم حتما قبل از مصرف تو سایتها دنبال توضیح دارو، عوارض جانبی اون، تداخلش با داروهای دیگه. را search می کنم. حتی وقتی یک وسیله الکترونیک می خرم حتما به سایت سازنده اش مراجعه می کنم تا درباره آن اطلاعات کاملی داشته باشم. هر وقت اسم یک بازیگر، یک فیلم، یک وسیله، یک کتاب، یک نویسنده، هرچی می شنوم سریع تو notepad موبایلم یاداشت می کنم تا بعدا search شون کنم. لپ تاپ ام هم پر چیزهایی هستش که بیخودی download یا save کردم.آن قدر توی مغزم اطلاعات درباره همه چیز پر کرده ام که مغزم دچار اشباع شده است
اعتیاد بدون دارو در فضای سایبر
پژوهشگاه خانواده دانشگاه شهید بهشتی در اردیبهشت ماه سال 87 میزبان همایشی با عنوان "اولین کنگره بین المللی آسیب شناسی خانواده"خواهد بود
اینترنت امکانات و قابلیت های بسیاری را برای کار، آموزش، بازی و ارتباطات ارائه می‏کند. اما کاربران غالبآ جوانی وجود دارند که از این شبکه بیش از حد معقول استفاده می‏کنند؛آنان از محدودیت‏های اتصال عادی که به رفتار های اعتیادآوری همچون خریداری بی‏ضابطه و تفننی منجر می‏شود عبور کرده و تمام کنترل خود را در زندگی واقعی از دست می‏دهند. این رفتارهای اعتیادآور بدون وابستگی به مواد دارویی، با جستجویی لذت بخش و هیجان انگیز آغاز شده و با از دست دادن کنترل رفتار، فرد سر گردان در فضای سایبری را با آسیب هایی فردی و اجتماعی مواجه می کند که بیشتر آنها جدی و پیچیده بوده و بامنشاء ارتباطی همراه است. افرادی که در فضای مجازی رفتارهای اعتیادگونه ناشی از وابستگی به اینترنت را از خود بروز می‌دهند، «نوجوانان غیر معمول و عجیب و غریب» نیستند، بلکه اکثر آنان نو جوانان و جوانانی هستند که همه‌ بازدهی و ظرفیتشان تحت تأثیر این رفتارها است.
بر اساس یافته های پژوهش یک انجمن آمریکایی روانشناسی ، مطالعه‌ای که توسط کیم برلی یونگ در دانشگاه پیتس برگ برادفورد انجام شد ‌٣٩٨ مرد و زنی که به طور متوسط ‌٣٨ ساعت در هفته به اینترنت متصل بودند مورد بررسی قرار گرفتند ، حفظ رابطه ای «سالم» با اینترنت، تعمیم و انسجام بهتر واقعیت مجازی به زندگی جاری و ایجاد گروه‏های مباحثه در اینترنت، برخی از راه‏حل‏هائی است که بر اساس یافته های تحقیق این پژوهشگر، برای مقابله با این آسیب فزاینده از سوی معتادان سایبری پیشنهاد شده‏است.
تست اعتیاد به اینترنت
حتی تستهایی برای مشخص شدن میزان اعتیاد افراد به اینترنت تهیه شده است به عنوان نمونه تست اعتیاد به اینترنت (IAT) یکی از معتبرترین تست‌های مربوط به سنجش اعتیاد اینترنتی است که توسط دکتر کیمبرلی یانگ (Kimberly Young) ابداع شده است. در تست IAT هر چه نمره شما بیشتر باشد؛ اعتیاد شما به اینترنت شدیدتر است. نمرات هم به ترتیب از یک تا پنج هستند. در این تست سوالاتی از این قبیل مطرح شده است :
چقدر بیشتر از آنچه قصد دارید؛ در اینترنت می‌مانید؟
چقدر به‌خاطر آنلاین ماندن؛ اعضای خانواده را نادیده‌ گرفته‌اید؟
چقدر دیگران از شما به خاطر میزان آنلاین بودن‌تان شاکی هستند؟
چقدر به‌خاطر اینترنت؛ نمرات و کارهایتان در مدرسه افت کرده است؟
چقدر ایمیل‌هایتان را پیش از کارهای ضروری دیگرتان چک می‌کنید؟
چقدر عملکرد کاری و بهره‌وری شما به خاطر اینترنت آسیب دیده است؟
چقدر وقتی کسی هنگام آنلاین بودن مزاحم شما می‌شود؛ غر می‌زنید؛ فریاد می‌زنید یا عصبانی می‌شوید؟
چقدر فکر می‌کنید که در حالت آفلاین حواس پرتی دارید؛ ولی در حالت آنلاین بهتر هستید؟
چقدر وقتی آنلاین هستید این جمله را به کار می‌برید: فقط چند دقیقه مونده؛ الان میام
چقدر سعی کرده‌اید از میزان آنلاین بودن خود بکاهید و موفق نشده‌اید؟
پاسخ های این تست به صورت 5 گزینه ای طراحی شده که شامل این موارد است :
1- به ندرت□ 2- گاه‌گاهی□ 3- غالبا□ 4- بکرات□ 5- همیشه
اگر پاسخ فرد به اکثر سوالات گزینه های 4 و 5 باشد او یک معتاد اینترنتی است .
مراحل اعتیاد اینترنتی
قبل از هر چیزی باید به این نکته اشاره کنم که اعتیاد اینترنتی سه مرحله دارد. تداوم استفاده، زیاد شدن ساعت مصرف و مرحله اعتیاد واقعی. اعتیاد به اینترنت هم مثل اعتیاد به تماشای تلویزیون، کشیدن سیگار، انجام دادن فعالیتی خاص در ابتدا کم خطر به نظر می رسد اما به هر حال در صورت بی توجهی به آن تبدیل به یک اعتیاد صد در صد واقعی می گردد.
تشخیص اعتیاد به اینترنت
از معمول ترین معیارهای تشخیص اعتیاد به اینترنت می توان به مواردی نظیر افت تحصیلی شدید، کاهش وزن به علت از بین رفتن نظام تغذیه بدن، بالا رفتن دامنه تنش های عصبی، کاهش فعالیت های اجتماعی، معاشرت با اشخاص یا گروههای بزرگتر، قانون گریزی، عدم مسئولیت پذیری در خانواده، خشونت بیش از حد، پرخاشگری، تغییر عادت های رفتاری، ابتلا به سردردهای عصبی و ... نام برد که می توان به کمک آنها علائم اعتیاد به اینترنت را در دیگران شناسایی کرد.
نشانه هایی از اعتیاد اینترنتی
برای مثال هنگامی که شما نوجوانی را برای خوردن شام صدا می زنید و ساعت ها طول می کشد تا رایانه خود را خاموش کند باید احتمال داد که این فرد به اینترنت معتاد شده است.
همچنین افرادی که زمانهای طولانی و متمادی را صرف انجام بازیهای رایانه ای کنند یا در گروههای بحث اینترنتی شرکت می کنند در شمار افراد آلوده قرار می گیرند.
نکته ای که باید به آن توجه جدی شود این است که این افراد درست مثل معتادان به مواد مخدر، بعد از مدتی و در صورت عدم دسترسی به کامپیوتر و اینترنت دچار بیقراری، تحریک پذیری، عصبانیت و احساس نیاز می شوند. البته شدت این علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. درمان اعتیاد به اینترنت از آنجایی حائز اهمیت است که وابستگی به کامپیوتر و بی تفاوتی نسبت به دیگران باعث عدم مسئولیت پذیری نسبت به خانواده، ازدواج، شغل و سایر مسائل می شود و به همین دلیل مشکلات کوچک و بزرگی برای خودشان به وجود می آورند که در صورت ادامه این روند، پیش بینی ها آینده ای نگران کننده را نشان می دهد.
ویژگی های اعتیاد اینترنتی
مرور بر ادبیات نظری و تجربی پیرامون اعتیاد اینترنتی, نشانگر آن است که اعتیاد اینترنتی پدیده‌ای است که از سه ویژگی برخوردار است:
1. اعتیاد اینترنتی، نوعی اختلال و بی نظمی وسواسی است که برخی ویژگیهای آن مشابه شرایط‌ آسیب‌شناسانه است. در واقع، زمانی می‌توان گفت که فرد دچار اعتیاد به اینترنت شده است که دارای علائم خستگی زودرس، تنهایی، افسردگی و غیره باشند. افرادی همچون اورزاک و یونگ به چنین تعریفی از اعتیاد اینترنتی اعتقاد دارند. روشهای درمان این نوع اعتیاد نیز، رفتار درمانی شناختی و تقویت درمانی انگیزش است.
2. اعتیاد اینترنتی، نوعی اختلال و بی نظمی روانی است. از این دیدگاه زمینه تحقیقی جدیدی تحت عنوان «روان درمانی اینترنتی» ظهور کرده است. این دیدگاه, معتادان اینترنت را به‌عنوان بیمار می‌بیند. روش درمان این نوع اعتیاد نیز، تشکیل گروههای خبری و گروههای بحث است. در این شکل از درمان، اعضای اختلالات روانی مرتبط به هم، نقش یک گروه حمایتی را بازی کرده و با ارائه پیشنهادات آن‌لاین و روشهای برخورد با آن، از شدت اعتیاد اینترنتی می‌کاهند. افرادی چون استن، هانگ و آلسی به چنین دیدگاهی اعتقاد دارند.
3. اعتیاد اینترنتی نوعی مشکل رفتاری است. دلیل این مسئله نیز، وجود یک رابطه قوی بین اعتیاد اینترنتی و وابستگی شیمیایی است. مطالعات نشان داده‌اند که افرادی که مشکلات وابستگی شیمیایی دارند، در هفته وقت بیشتری را صرف اینترنت می‌کنند، تا کاربران «وابسته غیرشیمیایی».
عباس محمدی اصل، دکترای جامعه شناسی و استاد دانشگاه می گوید : مشکل اعتیاد اینترنتی از عوارض زندگی در دنیای متمدن است ولی با این حال این مشکل در جوامع غربی کمتر از جوامع شرقی به چشم می خورد و علت این امر این است که در جوامع غربی ارائه اینترنت به درون جامعه به همراه یک برنامه مدون و پایدار و طبق برنامه ریزی های قبلی صورت گرفته است در حالی که ورود اینترنت به سایر کشورها طبق برنامه و کنترل شده نبوده است و به همین دلیل است که دچار مشکلاتی شده اند.
به اعتقاد وی بعد از ورود اینترنت به ایران نگاه جامعی در خصوص اینترنت در کشور ما وجود ندارد و بعضی اشخاص همواره سعی در زیر سؤال بردن اینترنت می کنند وی علت موفقیت بیشتر دنیای غرب را در خصوص نحوه استفاده از اینترنت وجود «برنامه ریزی منظم اجتماعی» می داند و این موضوع را یادآوری می کند که آنها می خواهند با این کار از الگوهای قدیمی آموزش خلاص شده و جامعه، محیط های علمی و فرهنگی را به سمت خلاقیت های جدید و دنیای مدرن هدایت کنند
علت اصلی اعتیاد اینترنتی در ایران
یکی از علت های مهم روند رو به رشد مشکل اعتیاد اینترنتی در ایران این است که مدیریت کلان اجتماعی برنامه ریزی مناسبی برای رفع مشکلات جوانان نظیر رفع بیکاری، شرایط مناسب ادامه تحصیل و مشکلات معیشتی جوانان ننموده، برنامه ریزان اجتماعی برنامه مناسبی ارائه نکرده اند هم چنین در زمینه نحوه استفاده از اینترنت کار فرهنگی صورت نگرفته که در صورت ادامه این روند باید شاهد عوارض آسیب جدیدی باشیم که جامعه ما را تهدید می کند. جوان وارد یک فضای مجازی می شود و در این فضا می خواهد شروع به مکالمه و تبادل افکار کند. در این صورت نکته ای که وجود دارد این است که این شخص از واقعیت دور می شود و فراموش می کند که ارتباطات مجازی و واقعی چقدر تفاوت دارند و دچار رفتار دوگانه می شود و دچار تخیلات می شود
سلیمی، روانشناس می گوید : یکی از بزرگترین علت های روانی هر نوع اعتیادی فرار از مشکلات روزانه می باشد. اما موضوعی که در اینجا بایستی به آن توجه شود مشخص کردن مسئله سن، جنسیت و کاربری است که قصد استفاده از اینترنت را دارد. کاربر اینترنتی محدوده سنی و جنسیت مشخصی ندارد.
این به این مفهوم است که منحصرا تمام استفاده کنندگان از اینترنت مرد یا زن نمی باشند و افراد متفاوتی از این دو جنسیت با سنین مختلف اقدام به استفاده از این تکنولوژی می کنند. برای مثال یک دانش آموز دبستانی یا دبیرستانی، یک ورزشکار، یک مادر خانه دار، یک استاد دانشگاه هر کدام می توانند از کاربران اینترنت باشند و هر کدام با توجه به نیازهایی متفاوتی که دارند از آن استفاده کنند اما موضوعی که در حالت کلی عمومیت دارد این است که این افراد هر کدام برای خود مشکلاتی دارند که باعث آزار و اذیت آنها از درون می شود، مشکلاتی که گاه نمی توانند آنها را به راحتی با والدین، دوستان یا نزدیکان خود در میان گذاشته و بنابراین سعی می کنند اقدام به برقراری ارتباطات مجازی در محیط اینترنت نمایند.
ادامه این روند در دراز مدت همانطور که قبلا به آن اشاره شد باعث بوجود آمدن نوعی آمادگی ذهنی و روحی برای ورود به اعتیاد ۳ مرحله ای و در نهایت پناهندگی او به دنیای مجازی شود. اگر بخواهیم به این مسئله فقط از نگاه فردی نگاه کنیم به این نتیجه می رسیم که تمام عوارض ناشی از این اعتیاد متوجه خود شخص خواهد شد ولی مسئله مهمتر جدا از خطراتی که سلامت اخلاقی معتاد به اینترنت را تهدید می کند این است که این شخص بعد از مدتی شروع به تبلیغ استفاده از اینترنت در بین دوستان و هم سن وسالان خود می کند، که این کار خود می تواند باعث گسترش اعتیاد به اینترنت گردد
دکتر محمدرضا حسینی، جامعه شناس می گوید : معتادان اینترنت ترجیح می دهند با تشکیل گروه ها و برقرار کردن ارتباطات تنگاتنگ با یکدیگر به نوعی خلاهای روحی خود را برطرف کنند. برای دسته ای از جوان ها که اسیر اینترنت شده اند دنیای مجازی چت روم ها و بازی های اینترنتی به راحتی جایگزین افراد فامیل، دوستان، تحصیل، اشتغال و خواب می شود، به طوری که بعضی از جوانان ایرانی از ساعت ۱۰ شب تا ۴ صبح وقت خود را صرف اینترنت می کنند و به طور هفتگی ۴۰ تا ۵۰ ساعت با اینترنت هستند و از دنیای واقعی که در آن زندگی می کنند فاصله می گیرند. نوجوانان معتاد به اینترنت صرفنظر از جنسیت، سن و مقطع تحصیلی بدون هیچ منظور و هدفی تنها برای یافتن چیزهای جدید و مهیج در این شبکه پرسه می زنند که معضلات اقتصادی، بیکاری و نبود امنیت شغلی آن را تشدید می کند.
درمان اعتیاد اینترنتی
در مورد شیوه ترک اعتیاد اینترنتی نیز باید گفت مهمترین راه چاره کنترل کمیت و کیفیت اتصال به اینترنت است . همچنین مقید کردن فرد به برنامه زمان بندی شده برای اتصال به اینترنت و بیرون زدن از محیط مذکور از روش های ترک اعتیاد اینترنتی ذکر شده است . اما جالب است بدانید که اعتیاد روز افزون بسیاری از مردم کره جنوبی و به خصوص جوانان به اینترنت موجب شده دولت این کشور اردوهای ویژه ای را برای درمان معتادان اینترنتی برپا کند. این اردو که Jump Up Internet Rescue School نام دارد از امکانات ویژه ای برخوردار است. جلسات مشاوره، کارگاه های درمانی و تمرینات سخت مشابه با اردوگاه های نظامی بخشی از برنامه های این مدرسه است. مدیر این مدرسه معتقد است به علت پیشرفت پرشتاب فناوری در کره، مردم این کشورهم پیش ازبسیاری از مردم دیگر نقاط جهان با پیامدهای منفی فناوری مواجه شده اند.
نویسنده : دکتر احمد توکلی
منبع: http://www.reporter.ir/archives/87/01/005489.php

تست اعتیاد به اینترنت-مظفری

نتیجه ی تست اعتیاد به اینترنت = 40

یک کاربر معمولی

نتیجه ی جلسه ی گروهی برای حل تمرین سری اول

جلسه ی گروهی برای انجام تمرین سری اول در تاریخ شانزدهم اردیبهشت برگزار گردید. هر سه عضو گروه در این جلسه شرکت کردند. در این جلسه به حل تمرینات اقدام شد.

مظفری

پتنت در ایران

روش ثبت و اعطای گواهی اختراع در ایران


چکیده


پتنت یک حق اختصاصی است که به یک اختراع که عبارتست از یک محصول یا فرایند که راه جدیدی را برای انجام کاری فراهم می‌کند و یا یک راه حل فنی جدید را برای مشکلی ارائه می‌دهد، داده می‌شود. یک پتنت، محافظت برای اختراع مالک پتنت را فراهم می‌کند.
محافظت پتنت بدین معناست که اختراع نمی‌تواند بدون رضایت مالک پتنت، به صورت تجارتی ساخته، مورد استفاده، توزیع یا فروخته شود.
مالک پتنت این اختیار را دارد که تصمیم بگیرد چه کسی می‌تواند یا نمی‌تواند از اختراع ثبت شده در مدت زمانی که اختراع تحت محافظت است، استفاده کند.
مالک پتنت می‌تواند اجازه یا حق امتیاز استفاده از پتنت را به هر بخشی که می‌خواهد، تحت شرایط توافق دو جانبه، واگذار نماید. همچنین مالک پتنت می‌تواند حق اختراع را به فرد دیگری بفروشد که در اینصورت او مالک جدید پتنت خواهد بود.

پتنت بوسیلة یک ادارة ملی یا منطقه‌ای که برای بسیاری از کشورها کار می‌کند از قبیل ادارة پتنت اروپا وسازمان مالکیت فکری افربقا   واگذار می‌شود.

  تحت بعضی از سیستمهای منطقه‌ای متقاضی برای محافظت از اختراع در یک یا چند کشور درخواست می‌کند و هر کشور برای محافظت پتنت درون مرزهایش، تصمیم‌گیری می‌کند.

هدف از ارائه این مقاله آشنایی با مفهوم ثبت اختراع و قوانین مباحث حقوقی مربوط به آن در ایران است.

مقدمه

ثبت اختراع ( پتنت ) امتیازی است که دولت ویا موسسه خاص دریک کشور به مبتکران برای ایجاد یک ابداع نو وجدید که از نظر اقتصادی حائز اهمیت باشد اهدا می کند .

 مبتکر ، این  برتری را نسبت به دیگران می یابد که بدون اجازه وی ساخت ، استفاده ویا فروش آن تامدت زمان معلومی ممنوع ودر انحصار وی باشد. تحت شرایط معینی مدت زمان ثبت اختراع می تواند تمدید شود.  درصورتی که ابداع ایجاد شده ازنظر اقتصادی بسیار حائز اهمیت باشد ، می تواند تا مدتهای مدیدی به صورت انحصاری درآید .

پس از اهداء امتیاز پتنت وثبت آن ، ابداع ایجاد شده می تواند خرید و فروش شده و برروی آن سرمایه گذاری شود .  پتنت هر کشوری حقوق داخلی آن کشور محسوب می شود. به عنوان مثال پتنت در کشور انگلستان ، امتیازاتی را برای مبتکر در داخل آن کشور دارد و از طرفی مانع ورود موارد مشابه آن از خارج به داخل کشور می شود.  در بعضی از کشورها پتنت جنبه بین المللی داشته و خلق اثر از حقوق بین المللی برخورد دار می باشد . از اینرو سایر کشورها را از دخل و تصرف در ابداع ایجاد شده منع می کند.

این ترتیب اسرار علمی و فنی حاصل از پژوهش ، فقط درکتابخانه شخصی و بایگانی مغز افراد نمی ماند و نیازنیست تمام گامهایی که برای رسیدن به هدفی برداشته شده توسط نسلهای بعد نیز تکرار شود.
 

 

پتنت در ایران

طی سال های 1981 تا 2001 بطور متوسط سالانه 98630 اختراع در جهان به ثبت رسیده و رشدی حدود 53/4 درصد را به طور سالانه نشان می دهد آمریکا با داشتن سهمی معادل 55 درصد از کل اختراعات ثبت شده در جهان رتبه اول را احراز کرده است  . پس از آمریکا کشورهای ژاپن، آلمان ، فرانسه ، انگلیس و کانادا رتبه های بعدی را در متوسط ثبت اختراعات سالانه طی این دوره داشته اند. اما نکته بسیار مهم وضعیت نا مطلوب ایران در بخش ثبت اختراع است . در ایران در بخش ثبت اختراع نه تنها پیشرفتی حاصل نشده بلکه جایگاه ان تنزل کرده است ایران به طور متو سط سالانه کمتر از 1 اختراع ثبت کرده و سهمی حدود 0009/0 درصد از ثبت اختراع جهانی را به خود اختصاص داده است . ایران همچنین در بین کشورهای اسلامی رتبه نهم، در بین کشورهای خاورمیانه رتبه هشتم و در بین کشورهای همسایه خود رتبه پنجم را به لحاظ ثبت اختراع کسب کرده است .

گام های ثبت اختراع در ایران

گام اول : تهیه و تکمیل مدارک دریافت و تکمیل فرم اظهارنامه و ارائه ی خلاصه اختراع  و توصیف اختراع و ارائه  کپی شناسنامه و کارت ملی                                                                                                                                                  
گام دوم: درج نام دانشگاه یا شرکت در برگه ثبت اختراع،معرفی نامه از طرف معاون پژوهشی دانشگاه و یا مدیرعامل شرکت، تعیین سهم مخترعین با دانشگاه یا شرکت (سهم دانشگاه 25 درصد و سهم شرکت تا 100 درصد) و ارسال نامه به رئیس اداره کل مالکیت صنعتی کشور از طرف دانشگاه یا شرکت

گام سوم: مراجعه حضوری به اداره کل مالکیت صنعتی کشور مراجعه به اداره کل مالکیت صنعتی ارایه مدارک و تعیین روز دفاع پرداخت هزینه قانونی درخواست ثبت اختراع حضور در اداره در تاریخ اعلام شده و معرفی به یکی از مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی جهت دریافت تاییدیه علمی از آنجا مراجعه به مرکز تحقیقاتی معرفی شده و ارایه مدارک و مستندات جهت بررسی و ارزیابی علمی اختراع مورد تقاضا
 گام چهارم: معرفی به روزنامه رسمی پس از تایید علمی توسط مرکز تحقیقاتی فوق الذکر، از سوی اداره کل مالکیت صنعتی به روزنامه رسمی معرفی خواهید شد
 گام پنجم: دریافت گواهی نهایی ثبت اختراع پس از گذشت 30 روز از چاپ در روزنامه رسمی، با در دست داشتن برگه روزنامه به اداره مالکیت صنعتی مراجعه شود. پرداخت هزینه های قانونی حق شارژ اختراع صدور گواهینامه ثبت اختراع به نام مخترعین

گام تکمیلی: بنیاد ملی نخبگان

 

 

 

تشریح گام های ثبت اختراع ایران

درابتدا متقاضیان ثبت اختراع اظهار نامه خود را تسلیم اداره اختراع می نمایند.
پس از بررسی ابتدایی اظهارنامه و ضمائم آن از نظر شکلی و ماهوی در صورتیکه اظهارنامه و ضمائم آن اعم از توصیف و ادعا و خلاصه و نقشه مطابق مقررات قانون و آئین نامه اجرایی آن تنظیم نشده باشد کارشناس مطابق مقررات مبادرت به صدور اخطار رفع نقص می نماید و اخطار رفع نقص در فضای مجازی از طریق گزینه پیگیری اظهارنامه و خلاصه پرونده قابل رویت است. متقاضی ظرف ۳۰ روز مهلت دارد تا نسبت به اصلاح یا تکمیل مدارک و ضمائم اقدام نماید در غیر اینصورت اظهارنامه باطل و کان لم یکن تلقی می گردد .

پس از تکمیل و اصلاح اظهارنامه و ضمائم آن متقاضی باید با درخواست پاسخ به اخطار رفع نقص در قسمت خدمات الکترونیک – ثبت انواع درخواست (رفع نقص،پرداخت حق الثبت،اقساط،انتقال و…)درخواست مورد نظر(درخواست رفع نقص) را تکمیل و با ضمیمه کردن ضمائم آن را از طریق سامانه ارسال نماید

در صورتیکه اظهارنامه و ضمائم آن تکمیل باشد مطابق قانون و آئین نامه تنظیم شده باشد در صورت  اختراع پذیری (قابلیت ثبت اختراع)

کارشناس بر پایه کلیه واژهای استنباطی از ادعا و توصیف و خلاصه اختراع مورد نظر را در سیستم جستجو نموده و در صورتیکه اختراعاتی مشابه اختراع مورد ادعا در سیستم (بانک اطلاعات داده ) اداره اختراع مشاهده نماید طی ابلاغیه وجود اختراعات مشابه به متقاضی اعلام و از متقاضی دعوت می کند تا برای رویت پرونده های مشابه و سابقه اختراعات پیشین به اداره مراجعه نماید و متقاضی پس ازمراجعه به اداره اختراع و رویت سوابق اختراع در صورتیکه اختراع خود را مشابه اختراعات سابق بداند اختراع وی مطابق بند ه ماده ۴ قانون ثبت اختراعات وعلائمتجاری و…مصوب۱۳۸۶ اخطار رد اختراع صادر می شود و در صورتیکه متقاضی دانش فنی موردادعا و سوابق قبلی را تحلیل نماید و بصورت مستدل جدید بودن و گامهای ابتکاری و مزایای اختراع خود را نسبت به اختراعات پیشین بیان نماید واین مقایسه مورد قبول کارشناس قرار گیرد ،کارشناس رسیدگی کننده مطابق ماده ۲۸ آئین نامه برای احراز شرایط ماهوی ثبت اختراع (جدید بودن ،گام ابتکاری و کاربرد درایران ثبت اختراع به صورت اعلامی صورت    می پذیرد . اعلامی بودن ثبت بدین معناست که اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی می تواند بدون بررسی طرح ارائه شده در خصوص جدید بودن اختراع آن را به ثبت برسانند. و تنها شرط آن این است که شخصی یا شرکتی قبلا این مورد اختراع را درایران به ثبت نرسانده باشد .  البته باید خاطر نشان کرد که گواهی ثبت اختراع درایران به هیچ وجه برای قابل استفاده بودن و یا جدید بودن و یا حقیقی بودن اختراع سندّیت ندارد .

مواردی که درایران نمی توان به ثبت رساند عبارتنداز:

1-نقشه های مالی

2-اختراعاتی که مخالف نظام عمومی و برخلاف عفت عمومی باشد .

3-فرمول و ترکیبات دارویی

درکلیه مراحل ثبت اختراع درایران حضور خود شخص متقاضی الزامی نمی باشد ، بلکه وکیل قانونی او نیز می تواند مدارک لازم را تهیه و تکمیل نماید . در اینصورت باید تقاضانامه همراه با اصل وکالت نامه با رو نوشت یا فتوکپی برابر اصل شده ضمیمه اظهارنامه گردد.

نظام ثبت اختراعات در حقوق ایران جنبه اعلامی دارد ، به این معنی است که وظیفه اداره مالکیت صنعتی این است که در خصوص ثبت اختراعات این نکته را مورد بررسی قرار دهد که اختراع ، مخالف مقررات قانونی نباشد وشباهتی با اختراعات ثبت شده قبلی نداشته باشد . اداره مالکیت صنعتی ، اظهارنامه ثبت اختراع وپیوست ها و مدارک همراه با آن را از لحاظ انطباق با قوایش و مقررات لازم الاجرا مورد بررسی قرار می دهد ودر صورتی که صحیح و قانونی تشخیص داده شود ، اختراع ، ثبت و آگهی مربوط به آن منتشر خواهد شد. به این دلیل ، برای حفظ حقوق اشخاص ثالث ماده 36 قانوان ثبت اختراعات مقرر می دارد:

((ورقه اختراع به هیچ وجه برای قابل استفاده بودن ویا حقیقی بودن اختراع سندّیت ندارد و همچنین ورقه مزبور به هیچ وجه دلالت براین نمی کند که تقاضا کننده یا موکل او مخترع واقعی می باشد ویا شرح اختراع یا نقشه های آن صحیح است واشخاص ذینفع می توانند نسبت به موارد مزبور در محکمه ابتدایی تهران اقامه دعوا کرده و خلاف آن را ثابت بنماید )). در واقع ، ثبت اختراع فقط حاکی از این است که در تاریخ معینی شخصی مدعی اختراعی شده و خود را مخترع آن معرفی  نموده است وتازماینکه خلاف آن ثابت نشود می تواند از مزایای آن برخوردار گردد. قانونگذار برای تسهیل اطلاع اشخاص ثالث از ثبت اختراع و فراهم کردن زمینه اعتراض آنان ، علاوه بر انتشار ثبت اختراع در روزنامه رسمی ، پس از صدور ورقه اختراع مراجعه اشخاص به کلیه اسناد و اوراق مربوط به ثبت اختراع و تهیه رونوشت از آن و معاملات مربوطه را تجویز نموده است . 

از طرف دیگر در مواردی اداره مالکیت صنعتی ممکن است تشخیص دهد که تقاضای ثبت اختراع ، منطبق

با اصول و ضوابط پیش بینی شده در قانون نیست و شرایط لازم را برای ثبت را ندارد . دراین صورت حفظ حقوق اشخاص در مقابل تصمیمات اداره مذکور ایجاب می کند تا تقاضا کننده بتواند ازاین تصمیم به دادگاه شکایت نماید . دعاوی متعددی در خصوص اختراعات در دادگاهها مطرح می شود که دریک تقسیم بندی کلی می توان آنها را به دو دسته دعاوی حقوقی و کیفری تقسیم بندی کرد . دعاوی حقوقی نیزخود شامل دعوای جبران خسارت و اعتراض به ثبت ( تقاضای ابطال و الزام اداره مالکیت صنعتی به ثبت ) است که دراین مقاله تنها دعاوی حقوقی مربوط به اختراعات مورد بررسی قرار می گیرد. در ماده 37 قانون ثبت اختراعات مقرر شده است که در صورت اعتراض اشخاص ذینفع ، چنانچه اعتراض آنان مطابق موارد قانونی زیرباشد ، ورقه اختراع باطل خواهد شد :
1-در صورتی که اختراع ، اختراع جدید محسوب نشود.

2-در صورتی که ورقه اختراع جزو مواردی باشد که نمی توان به عنوان اختراع به حساب آورد .
3-در صورتیکه اختراع مربوط به طریقه علمی صرف بوده وعملا قابل استفاده صنعتی یا کشاورزی نداشته باشد .

4-وقتی که 5 سال از تاریخ صدور ورقه اختراع گذشته باشد وعملا از آن استفاده نشده باشد .
از موارد یاد شده ونیز مواد 51 تا 61 آیین نامه اصلاحی اجرای قانونی ثبت اختراعات چنین بر می آید که اعتراض ممکن است قبل از ثبت باشد یا بعد از ثبت .  ماده 46 قانون ثبت اختراعات ضمن عدول از اصل کلی صلاحیت کلی دادگاه محل اقامت خوانده ، ترتیبی دیگر را مقرر کرده و رسیدگی به کلیه دعاوی حقوقی یا جزایی مربوط به اختراع را در صلاحیت محاکم تهران داشته است.

مواد 17، 18و37 این قانون و مواد 56 ، 57 و 61 آیین نامه اصلاحی اجرای آن نیز که در خصوص موارد اعتراض به ثبت اختراعات است محکمه ابتدایی تهران را صالح به رسیدگی به اینگونه دعاوی دانسته است .
بعد از تصویب قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب 15/3/1372 دادگاههای عمومی جانشین محاکم ابتدایی تهران شده اند . در ماده 4 آیین نامه اصلاحی قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب 28/7/1381 پیش بینی شده است که :
به پیشنهاد رئیس کل دادگستری استان و تصویب رئیس قوه قضائیه شعب دادگاههای عمومی حقوقی و عمومی جزایی و دادسرا در هر حوزه قضایی به تناسب امکانات وضرورت جهت انجام تحقیقات و رسیدگی به دعاوی خاص تخصیص می یابند . دسته ای از این دعا وی که در بند (ب) این ماده به آنها اشاره شده است . دعاوی ثبتی ، مالکیتهای معنوی و صنعتی است . در حال حاضر در عمل تمام دعاوی مربوط به اختراعات به شعبه سوم دادگاه عمومی تهران  ارجاع می شود و آرای این شعبه نیز در دادگاههای تجدید نظر استان تهران قابل تجدید نظر است.

 

 

 

 

نحوه و شرایط و زمان مناسب تسلیم اظهارنامه اختراع

برطبق ماده ۲ آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ :ثبت اختراع مستلزم تسلیم اظهارنامه به مرجع ثبت است و بنابر قاعده (سیستم اولین ثبت یا اختراع FIRS TO FILE )هرکسی زودتر اظهارنامه خود را تسلیم اداره اختراع نماید حق ثبت اختراع را خواهد داشت و تاریخ و زمان تسلیم اظهارنامه معیار اولویت و تقدم او نسبت به سایرین محسوب می شود و بنابر اصل “اولین تسلیم کننده اظهارنامه” شما اولین متقاضی و ثبت کننده اختراع محسوب می شوید و کسی که مدعی خلاف این اصل باشد باید دلیل و مدرک و بینه ارائه نمایدتاخلاف آنرااثبات نماید.

ومهمتر اینکه تسلیم اظهارنامه مقدم درصورت احراز شرایط و جمع بودن شرایط خاص حائز اهمیت بوده و عجله در تسلیم اظهارنامه بدون ارائه توصیف و نقشه و ادعاهای گویا و کامل نمی تواند منشاء اثر لازم وموثر باشد و چه بسا اختراعاتی که با سرعت تسلیم می شود فاقد شرایط یا پختگی لازم برای استفاده از قاعده تسلیم اظهارنامه مقدم باشد و یا اینکه شما در آینده خواستار تغییرات کلی در اختراعات خود باشید و این امرشمارا با محدودیتهایی مواجه خواهدکردو ممکن است توفیق تجاری شمار را در آینده دچار خدشه کند فلذا مشورت با افراد مطلع و با تجربه در این زمینه، راجع به زمان مناسب برای تسلیم اظهارنامه بسیار راهگشا واثرگذارخواهد بود.
زبان و تعداد نسخ اظهارنامه

اظهارنامه ثبت اختراع باید بصورت الکترونیکی و در فرم مخصوص و به زبان فارسی تنظیم شود

محتویات ومندرجات اظهارنامه اختراع

بنابر ماده ۵ آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات اظهارنامه ثبت اختراع باید حاوی نکات زیر باشد

1- اسم، شماره ملی، نشانی، کدپستی، تابعیت و سمت متقاضی و درصورتیکه متقاضی شخص حقوقی است ذکر نام، نوع فعالیت، اقامتگاه، محل و شماره ثبت، تابعیت.

2- اسم، شماره ملی، نشانی، کدپستی نماینده قانونی متقاضی درصورت وجود

3- اسم، اقامتگاه و کدپستی شخص یا اشخاصی که صلاحیت دریافت ابلاغ ها در ایران را دارند درصورتیکه متقاضی مقیم ایران نباشد

در بند ۳ درصورتیکه متقاضی مقیم ایران نباشد و بنابر حق تقدم مقرر در کنوانسیون پاریس درخواست ثبت اختراع خود را ایران بنماید باید اسم، اقامتگاه و کدپستی شخص یا اشخاصی که صلاحیت دریافت ابلاغ ها را درایران دارند اعلام نمایند تا تصمیمات اداره در زمان مقتضی به آنها ابلاغ گردد و پرونده معطل نماند.(این بندباید توسط اشخاص غیر ایرانی تکمیل شود وبرای متقاضیان ایرانی که ابتدا به ساکن درایران تقاضای ثبت اختراع می کنندپرکردن این بندالزامی نیست)

-4نشانی و شغل مخترع درصورتیکه متقاضی شخص مخترع نباشد

مخترع شخصی است که اختراع حاصل تلاش فکری و ذهنی اوست و حقوق اختراع ثبت شده منحصراً به او تعلق دارد اما در بسیاری از مواقع مخترعین بر طبق قرارداد استخدام یا کار معین و یا قراردادهایی ازاین قبیل اختراع را به دستور و سفارش کارفرما انجام می دهند و برطبق قرارداد فیمابین تمام یا قسمتی از حقوق مادی آن متعلق به کارفرما یا بنگاه و شرکتی است که وی را استخدام کرده است ولیکن نام مخترع (حقوق معنوی) وی محفوظ است و نام وی باید در اختراع ذکر شود فلذا درصورتیکه مخترع غیر از مالک باشد باید این بند تکمیل شود و نکته دیگر اینکه درصورتیکه افرادی به صورت مشترک اختراعی کرده باشند حقوق ناشی از اختراع مشترکاً به آنان تعلق می گیرد و درصورت تعدد متقاضیان ثبت اختراع به درخواست آنها میزان سهم هریک در گواهی نامه اختراع به تفکیک قید خواهد شد در غیراینصورت حقوق ناشی از اختراع بالسویه خواهد بود.

 5- عنوان اختراع به نحوی که اختراع ادعایی را مشخص سازد و مشتمل بر کلماتی مثل «بهتر» و غیره نبوده و ترجیحاً بین ۳ تا ۱۰ کلمه باشد.

6-تاریخ، محل و شماره اظهارنامه یا گواهی نامه اختراع در خارج، درصورت درخواست حق تقدم

بنابه ماده ۹ قانون ثبت اختراعات مصوب ۱۳۸۶ متقاضی می تواند همراه با اظهارنامه خود، طی اعلامیه ای حق تقدم مقرر در کنوانسیون پاریس برای حمایت از مالکیت صنعتی مورخ ۱۲۶۱ هجری شمسی (۲۰ مارس ۱۸۸۳) و اصلاحات بعدی آن را درخواست نماید حق تقدم می تواند براساس یک یا چند اظهارنامه ملی یا منطقه ای یا بین المللی باشد که در هر کشور یا برای هر کشور عضو کنوانسیون مذکور تسلیم شده است و با پذیرش درخواست حق تقدم حمایتهای مذکور در کنوانسیون پاریس شامل آن خواهد بود.

7- اطلاعات مربوط به اظهارنامه اصلی درصورت تکمیلی بودن اختراع

بنابرماده ۲۵ آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات مصوب ۱۳۸۶ توسعه با بهبود یک اختراع می تواند موضوع اظهارنامه تکمیلی قرار گیرد مشروط بر اینکه مکمل و مبین همان اختراعی باشد که در اظهارنامه اصلی ادعا شده است در این صورت:

شماره و تاریخ اظهارنامه اصلی در اظهارنامه تکمیلی ذکر می گردد.

در بند ۴ ماده یک کنوانسیون پاریس عنوان اختراع تکمیلی یا بهبود یافتهبکار گرفته شده است و در ماده ۲۵ آئین نامه نیز به این امر اشاره شده است و صدور گواهی نامه اختراع تکمیلی تابع همان مقرراتی خواهد بود که برای گواهی نامه اصلی تعیین شده است وهمچنین برابر ماده ۹آیین نامه اجرایی اظهارنامه تقسیمی باید دارای الزامات اظهارنامه اصلی بوده ودر تسلیم آن نکات زیررعایت گردد:

شماره و تاریخ اظهارنامه اولیه؛

در صورت درخواست حق تقدم از سوی متقاضی، ذکر شماره و تاریخ اظهارنامه نخستین، همراه با محل حق تقدم؛

اصلاح توصیف، ادعا، نقشه و خلاصه توصیف مذکور در اظهارنامه اصلی؛

مدارک مربوط به پرداخت هزینه اظهارنامه های تقسیمی

تبصره- در صورت ادعای حق تقدم های متعدد برای اظهارنامه اص لی، متقاضی اظهارنامه تقسیمی می تواند از حق تقدم یا حق تقدم هایی که از نظر موضوعی مرتبط با آن اظهارنامه تقسیمی باشد، استفاده کند.

تعداد صفحات توصیف، ادعا، خلاصه توصیف اختراع و نقشه ها،

شماره گذاری صفحات باید به عدد فارسی و به نحوی باشد که شروع قسمت توصیف اختراع با شماره یک آغاز و به ترتیب تا پایان ادعاها و خلاصه اختراع شماره گذاری شود چنانچه اظهارنامه همراه با نقشه نمودار و جدول باشد ابتدای آنها باید با شماره های جدید از یک شماره گذاری شوند.

تعیین طبقه اختراع براساس طبقه بندی بین المللی اختراعات.

نتیجه گیری

در ایران فرایند ثبت اختراع با تکمیل اظهارنامه توسط متقاضی از طریق وبگاه اداره مالکیت صنعتی آغاز می شود. سپس بررسی مقدماتی اظهارنامه و ضمائم آن توسط این اداره صورت می گیرد. در صورت نقص مدارک، اخطاریه رفع نقص صادر می شود. پس از اصلاح یا تکمیل مدارک و ضمائم توسط متقاضی در ظرف 30 از تاریخ ارسال اخطار، جستجوی اختراع مورد نظر در سیستم اداره اختراع توسط کارشناس انجام می شود. در صورت عدم وجود اختراع مشابه، بررسی علمی و ماهوی اختراع از طریق استعلام از مراجع ذی صلاح صورت می گیرد. سرانجام در صورت تایید مرجع ذی صلاح، گواهینامه اختراع اعطای می گردد. در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، ثبت اختراع شامل مراحل آماده سازی، تشکیل و پیگیری پرونده، اعطای گواهی ثبت اختراع، تمدید سالیانه و اعمال حق پتنت می باشد. معاهده همکاری ثبت اختراع، نظام ثبت اختراعات در چند کشور را تسهیل، موثر و به صرفه ساخته است. روند کار بر طبق معاهده PCT از دو فاز بین المللی و ملی تشکیل می شود، فاز بین المللی شامل چهار مرحله تقاضا، جستجوی بین المللی، انتشار بین المللی و بررسی بین المللی میباشد.

تست اعتیاد به اینترنت

پاسخ تست اعتیاد به اینترنت = 38 یک کاربر معمولی

جلسه ی گروهی برای حل تمرین سری اول

جلسه ی گروهی به منظور انجام قسمتهای گروهی تمرین سری اول در روز شانزدهم اردیبهشت برگزار می شود. لطفاً در این جلسه حتماً شرکت نمایید در غیر این صورت از گروه حذف خواهید شد.

مظفری